SCHENKING & ERFENIS

Normaal gesproken valt een schenking of een erfenis van een van beide huwelijkspartners gewoon in het gezamenlijke huwelijksvermogen. Maar degene die de schenking doet of degene die een erfenis achterlaat kan

schriftelijk hebben vastgelegd dat de schenking of de erfenis niet in het huwelijksvermogen valt. Dit noemt men in vaktaal een uitsluitingsclausule.

De schenking of de erfenis mag in dat geval uit het te verdelen vermogen worden gehaald.

Vaak is de schenking of erfenis geïnvesteerd in de eigen woning, bijvoorbeeld voor een verbouwing. Als de overwaarde van de woning bepaald is, mag in dat geval het  geïnvesteerde bedrag uit de overwaarde worden gehaald alvorens tot verdeling van de overwaarde wordt overgegaan.

Voorbeeld:
A en B gaan scheiden. Zij hebben een gezamenlijke woning. A heeft een schenking onder uitsluitingsclausule ter hoogte van € 50.000 geïnvesteerd in de gezamenlijke woning. Waarde woning € 400.000. Hypotheek € 200.000.

Waarde woning

€ 400.000

Hypotheek

€ 200.000

Overwaarde

€ 200.000

Schenking

€   50.000

Te verdelen

€ 150.000

A ontvangt

€ 50.000 + € 75.000

B ontvangt

€ 75.000

Maak nu een afspraak
met één van onze mediators

De Mediation Compagnons

Wij zijn goed bereikbaar vanuit Utrecht, De Meern, Vleuten, Maarssen, Maarssenbroek, Woerden, IJsselstein, Nieuwegein, Houten, Vianen, Zeist, Driebergen, De Bilt, Bilthoven, Soest, Doorn, Amersfoort, Breukelen, Hilversum, Maassluis, Bussum, Loosdrecht, Blaricum, Huizen, Weesp, Almere, Muiden, Naarden, Eemnes, Laren, Rotterdam, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Pijnacker, Zoetermeer, Delft, Barendrecht, Rhoon, Hoek van Holland, Den Haag, Waddinxveen, Dordrecht, Zwijndrecht, Gouda, Nieuwerkerk aan den IJssel, Leidsche Rijn, Hendrik-Ido-Ambacht, Schiedam, Vlaardingen, Spijkenisse, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Reeuwijk, Bleiswijk, Schipluiden, Oud-Beijerland, Ridderkerk.

Klanten over ons

“Je was duidelijk, stond open voor vragen/feedback en greep ook in wanneer nodig, dank!”